Acties Nederlandse FotoJournalisten

“De NVF wil dat mediabedrijven zich committeren aan toekomstbestendige fototarieven en stelt hen schriftelijk drie eisen: indexatie van de tarieven met 14% (inflatiecorrectie vanaf 2010); het gelijkstellen van online tarieven aan printtarieven; zeggenschap over auteursrechten. Als de mediabedrijven niet bereid blijken om op korte termijn in gesprek te gaan en tegemoet te komen aan de eisen, volgt op 25 januari een landelijke actiedag.”

Dit zegt Eric Brinkhorst, voorzitter van de NVF, de sectie FotoJournalisten van de NVJ. Na meerdere bijeenkomsten met fotojournalisten en signalen uit de branche, is de maat nu echt vol. De ontwikkelingen bij de ANP-Groep, die eerst Hollandse Hoogte en daarna Nationale Beeldbank inlijfde, en nu dreigt de prijzen per 2019 naar beneden aan te passen, is maar een voorbeeld. Ook De Persgroep ligt onder vuur, vanwege de rechtszaak die fotojournalist Ruud Rogier aanspande vanwege veel te lage vergoedingen voor fotogebruik. De Persgroep erkent hierbij de Geschillen Commissie Auteurscontractrecht niet, waardoor de gang naar de Rechter de enige weg is, die nog openblijft.

Balding Man Wearing Glasses

Vaak zijn prijzen voor online gebruik gedaald tot enkele Euro’s per foto, terwijl je wel een hele dag in touw bent om die foto’s te maken en aan te leveren bij reactie, beeldbank of opdrachtgever. Sommige beeldagentschappen schenden daarnaast de afspraken met fotografen, door vergoedingen voor fotoverkoop overnight met soms tientallen procenten te verlagen. Ook eerder gemaakte afspraken met fotojournalisten over minimaal aantal opdrachten per maand worden door agentschappen met voeten getreden. Erik Brinkhorst roept iedereen bij de beeldbanken, zoals het ANP, Hollandse Hoogte en Nationale Beeldbank, dan ook op, om de lage (lees: online) tarieven uit te schakelen. Helaas is die optie niet overal ingebouwd in de systemen, en moeten fotografen contact opnemen met een redactie. Die vervolgens geen verkopen wil missen en, daarom aangeeft dat het uitzetten van lage, online tarieven niet mogelijk is.

Die dumptarieven, de zeer slechte werkomstandigheden en een aantal concrete conflicten, zijn er de oorzaak van, dat veel fotografen heel erg boos zijn geworden. De NVF haakt hier op in, door op te roepen tot concrete actie. Bij een minimale deelname van 200 fotografen, wordt er op 25 januari 2019 een landelijke actiedag georganiseerd. Tenzij de mediaorganisaties uiterlijk 11 januari hebben aangegeven met de NVJ / NVF in gesprek te gaan over de gestelde eisen. Omdat zelfs een Persgroep het bewust op een rechtszaak laat aankomen, verwacht ik niet dat deze deadline wordt gehaald.

Om de acties goed voor te bereiden, organiseert de NVF op dinsdag 15 januari 2019 vanaf 16.45 uur een kick-off bijeenkomst in het Van der Valk Hotel, hoofdveste 25 in Houten. Wil je jezelf aanmelden voor deze bijeenkomst en / of voor de landelijke actiedag op 25 januari 2019? Dat kan dan hier! Wil je het interview met Erik Brinkhorst zelf lezen? Dan kan dan hier! Ik ga er bij zijn! Jij ook?