ANP neemt Hollandse Hoogte over

Vintage Subway Train at Platform

Niet alleen Trump en Kim hebben gisteren een overeenkomst getekend. Afgelopen dinsdag is er ook een historische overeenkomst gesloten tussen ANP en Hollandse Hoogte, waarbij ANP Hollandse Hoogte heeft overgenomen. Eerder dit jaar werd het ANP overgenomen door Talpa Network. De naam Hollandse Hoogte en alle activiteiten van Hollandse Hoogte blijven bestaan. Hieronder tref je het persbericht aan dat vandaag naar de media is gestuurd.

De overname is het resultaat van een flirt die ruim tien jaar heeft geduurd. Samenwerking tussen Hollandse Hoogte en ANP foto zal voor de professionele beeldgebruiker resulteren in een nog groter aanbod van (Nederlandse) kwaliteitsfotografie en in een nog nooit eerder vertoonde marktplaats voor foto’s. Met deze samenwerking tussen Hollandse Hoogte en ANP willen we aan een fotoagentschap bouwen dat nog meer tegemoet komt aan jouw wensen als afnemer van beeld bij Hollandse Hoogte. Ook willen we hiermee een stevige toekomst voor de freelance fotograaf kunnen bieden.

Persbericht: Het ANP neemt Hollandse Hoogte over

Den Haag, 13 juni 2018 – Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) neemt fotobureau Hollandse Hoogte over. Hollandse Hoogte vertegenwoordigt ruim 500 topfotografen en tientallen internationale agentschappen. Het ANP is de grootste leverancier van nieuwsfoto’s aan bijna alle mediabedrijven in Nederland.

“Door krachtenbundeling ontstaan synergievoordelen, met name op het vlak van marktbewerking. Het ANP en Hollandse Hoogte hebben een eigen positie en in een combinatie kunnen we die het meest efficiënt benutten,” aldus algemeen directeur Martijn Bennis van het ANP.

“Hollandse Hoogte wordt onderdeel van het ANP, maar blijft als merk overeind,” zegt Bas van Beek, directeur van Hollandse Hoogte. Van Beek wordt lid van de ANP-directie en wordt verantwoordelijk voor de nieuwe foto-organisatie. “In deze combinatie kan het ANP focussen op de nieuwsfotografie en Hollandse Hoogte op de rest van de markt. Inhoudelijk kunnen we elkaar versterken, ook kunnen we de positie van fotografen beter bewaken.”

Volgens ANP-hoofdredacteur/mediadirecteur Marcel van Lingen is de “fotojournalistiek uiteindelijk de winnaar van deze unieke krachtenbundeling. Door het bundelen van de krachten krijgen klanten van zowel het ANP als die van Hollandse Hoogte een rijker aanbod”. Als hoofdredacteur is Van Lingen verantwoordelijk voor het journalistieke foto-aanbod.

Na de overname ontstaat een unieke database van bijna 125 miljoen beelden, waar duizenden afnemers, zowel binnen als buiten de mediasector, gebruik van maken. Het ANP levert nieuwsberichten, foto’s, radiobulletins en video’s aan bijna alle Nederlandse mediabedrijven. Het persbureau produceert bovendien de nationale nieuwsagenda. Het ANP is onlangs overgenomen door Talpa Network.

Toelichting:

Martijn Bennis – algemeen directeur ANP
Marcel van Lingen – mediadirecteur en hoofdredacteur ANP
Bas van Beek – directeur Hollandse Hoogte / directeur Foto ANP
Thomas Loudon – woordvoerder Talpa

Mijn mening: als voormalig ANP fotograaf, die nu betrokken is bij Hollandse Hoogte, vind ik dit zeker een goede ontwikkeling. Maar ‘t dingetje zit hem altijd in de details: wordt waargemaakt wat er wordt verwacht? Ik ben zeker benieuwd, of de aantallen foto’s en de gemiddelde prijzen gaan stijgen. Wel is het zo, dat de Nederlandse markt aardig verzadigd was. Veel stockfoto-bureaus, veel nieuwsfotoagentschappen en, naar verhouding, te weinig afnemers die daardoor te veel de prijzen konden bepalen. Daarmee is dit wel een belangrijke stap in de goede richting in de Nederlandse markt. Ik blijf deze ontwikkeling met interesse volgen!